Yükselen Trend: İhracat Lojistiğinde Konteyner Taşımacılığı ve Freight Forwarding

Alım - Satım

Bahri Taşkoparan
Bahri Taşkoparan
Bahri Taşkoparan 1969'da İstanbul'un Fatih Karagümrük semtinde doğdu. 1986 yılında Vefa Lisesinden, 1990'da Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilmler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümünden mezun oldu. 1990-1994 yıllarında gıda ve tekstil firmalarında ithalat ihracat direktörlüğü yaptıktan sonra lojistik sektörüne geçti ve halen bir uluslararası lojistik firmasını ve 2015 yılından beri de bir uluslararası lojistik ağını yönetmektedir.

Ülkemizin 1980’lerden bu yana sürekli bir yükseliş trendi izleyen dış ticaret hacminde daima aslan payını alan ithalat, tahtını ihracata terk ederken, azalan cari açığımız, onyıllardır devam eden statünün artık değiştiğini mi ortaya koyuyor? Bilhassa 2018 Ağustosundaki döviz kur sıçramalarından sonra , ithalatın direkt ve endirekt tedbirlerle kısıtlanması, ithalat lojistiğin’de de radikal hacim düşmelerini kaçınılmaz kıldı. Her ne kadar ihracatımız ayını oranda artmasa da, bundan sonra parlayan yıldız, ihracat lojistiği olacak gibi.  Bunun içinde de en sürpriz potansiyel deniz yolu konteyner ihracat lojistiğinde olacaktır. Ülkemiizin yarım asırdır klasikleşen Avrupa’ya kara ihracatı, yaşlı kıta’nın gittikçe çaptan düşmesi ve kendini tekrar eden ve düşük oranlı da olsa yavaşlayan ekonomilerinin de etkisi ile, kaçınılmaz bir gerileme yaşayacaktır. Bu durum’da biraz daha zahmet gerektiren, ulaşımı daha zor ama daha bakir pazarlar ve popular ifade ile niş marketler gündeme gelecek ve bunlara ulaşım ve lojistik söz konusu olduğunda elbette deniz yolu konteyner ihracat servisleri daha çok aranır olacaktır. Lojistik okullarında eğitim gören gençlerimiz için bu konuda kendilerini geliştirebilecekleri en münbit mekanlar“ freight forwarder” firmalar, armatör ve gemi acenteleridir. Katma değerli , yeni ve benzersiz servisler üretebilen lojistik servis sağlayıcıları ön plana çıkacaktır.

Deniz aşırı marketlerde Afrika en potansiyel olarak ön plana çıkıyor. Her ne kadar kıta içlerine ulaşımda hala çok ciddi sıkıntılar da olsa ve para transfer ve ihracat bedeli/ navlun bedeli tahsilatlarında yüksek riskli olarak katagorize edilse de , Afrika konvansiyonel marketlere göre çok daha yüksek ticari ve navlun karları vadediyor. Özellikle Batı ve Orta Afrika ülkeleri , üretici ol(a)madıkları için nihai tüketim mallarını bitmek bilmeyen bir talep ve iştahla ithal ediyorlar. Global resesyon’dan en az etkilenen kıta , yatırımcı ve global tüccarlar için bir cazibe merkezi. Tekrar ülkemizin özeline dönersek, deniz aşırı ihracat lojistiği için yapılan ve yapılacak hiç bir yatırımın boşa gitmeyeceği kuvvetle muhtemel.

Dubai, Singapur, Malta, Hong Kong gibi şehir/devlet limanların başarılı bir şekilde yaptığı transit ticaret ve bunun yan ekonomilerinin nimetlerinden ülkemizin de yararlanması en büyük dileğimiz. Büyük armatör ve hat işletmecilerinin güvenli liman ve aktarma merkezine çevirebileceği ve “Hub “ olarak anılabilecek limanlarımız , gurur kaynağımız olacaktır. Dünya çapında bir numaralı ekonomi olmasına ramak kalan Çin’in bu gücünü üretim ve ihracat’dan alması ve diğer dev ekonomilerin tüm tacizlerine ve manipilasyonlarına ragmen ayakta kalabilmesi dikkate değer.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds