Turizm Payı Uygulaması Nedir?

Alım - Satım

Mehtap Mengi
Mehtap Mengi
Işık Üniversitesi Muhasebe ve Denetim Yüksek Lisans mezunuyum. 2003 yılından beri farklı sektörlerde ve şirketlerde muhasebe müdürlüğü yaptıktan sonra kendi kurmuş olduğum Bilgen Mali Müşavirlik ofisinde özel sektördeki şirketlere mevzuata yönelik Muhasebe ve Raporlama, Denetim,Vergi alanlarında Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak danışmanlık ve mali müşavirlik hizmeti sunmaktayım.

15.07.2019 tarihinde 30832 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 7183 sayılı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurulmuştur. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kuruluş amaçlarının gerçekleşmesi ve faaliyetlerin finansmanında kullanılmak üzere 1 Ekim 2019 tarihinden itibaren ‘turizm payı’ alınması uygulamasına başlanılacaktır.

Turizm payı; aşağıda sayılan ticari işletmelerin yatırımcısı veya işletmecisi olan gerçek veya tüzel kişilerin, bu işletmelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net satış ve kira gelirlerinin toplamı üzerinden,

**Bileşik tesisler ile konaklama tesislerinden (Binde 7,5)

**Bakanlıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesislerinden (Binde 7,5)

**Deniz turizmi tesisleri ile Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından (Binde 7,5)

**Seyahat acentelerinden (münferit uçak bileti satışları hariç) (On binde 7,5)

**Havayolu işletmelerinden (ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden) (On binde 7,5)

**Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç olmak üzere havalimanı ve terminal işletmelerinden (Binde 2)

oranında olmak üzere alınacaktır.

Kış, termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlık tarafından teşvik edilmesi uygun görülen turizm türlerinde faaliyet gösteren tesisler için bu oranlar yüzde elli indirimli olarak uygulanacaktır.

TURİZM PAYI NE ZAMAN BEYAN EDİLİR VE NE ZAMAN ÖDENİR?

Turizm payı, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa göre vergi mükellefinin tabi olduğu vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi dördüncü günü sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafından ise Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenecek vergi dairesine beyan edilecek, aynı ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar ödenecektir. (Bu belirtilen tarih ile ilgili bir güncelleme yapılacağını düşünmekteyim. Çünkü; 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren verilmesi gereken Muhtasar (Gelir Vergisi Kanununun geçici 67nci maddesi, Kurumlar Vergisi Kanununun 15 ve 30 uncu maddesi kapsamında verilenler ile Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri dahil), Damga Vergisi, Katma Değer Vergisi, Kurumlar Vergisi, Yıllık Gelir Vergisi ve Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri tek seferde ödenen vergilerde ödeme süresinin, taksitle ödenen vergilerde ise ilk taksit ödeme süresinin son günü bitimine kadar uzatılmıştır. Bu maddede sayılan bütün beyannamelerin verilme ve ödeme süreleri takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar uzatılmıştır.) 01 EKİM 2019 tarihinden başlamak üzere, EKİM ayına ilişkin verilmesi gereken ilk beyanname ise 24 KASIM 2019 tarihine (bu tarih dahil ) kadar verilecek ve turizm payı 26 KASIM 2019 tarihi akşamına kadar ödenecektir.   

Ödenen turizm payı, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefleri tarafından matraha esas kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacaktır. Beyan edildiği halde ödenmeyen Turizm payları gider olarak yazılamayacaktır. Bu turizm payları ne zaman ödenirse o zaman gider olarak dikkate alınacaktır.

Turizm payına ilişkin beyannamelerin verilme sürelerini, kapsama girenlerin turizm türleri, vergi veya mükellefiyet türleri itibariyle ayrı ayrı veya birlikte aylık veya üç aylık dönemler halinde tespit etmeye, beyannamelerin; şekil, içerik ve eklerini belirlemeye, elektronik ortamda gönderilmesine zorunluluk getirmeye, yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişiler aracı kılınarak gönderilmesi hususunda izin vermeye, bu kişileri aracı kılmaya veya zorunlu tutmaya ve uygulamaya, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında kalan meslek mensuplarına onaylatılmasına veya imzalatılmasına ilişkin usul ve esaslar ile turizm payının beyan ve ödeme sürelerini kanuni süresinden itibaren bir ayı geçmeyecek şekilde yeniden belirlemeye, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görüşü alınarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.

TÜRKİYE TURİZM TANITIM VE GELİŞTİRME AJANSI HAKKINDAKİ KANUN İLE NE AMAÇLANIYOR?

7183 sayılı Kanun ile; Türkiye’ nin turizm hedeflerine ulaşmasını sağlayarak;

**Turizm imkan ve fırsatlarının dünyada tanıtılmasına,

**Turizm potansiyelinin tüm yönleri ile değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılmasına,

**Turizm yatırımlarının, turizmin ülke ekonomisindeki payının ve turizm sektörünün hizmet kalitesinin artırılmasına

yönelik faaliyetlerde bulunmak, destek ve kaynak sağlamak amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda da Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurulmuştur.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds