Tehlikeli Madde Lojistiği

Alım - Satım

Recep Koca
Recep Kocahttp://www.recepkoca.com
Ceyhan'da doğdu... 1994 yılında girmiş olduğu Depo & Lojistik sektöründe 1996 yılında uzmanlaştı, Yaşam boyu öğrenmeye açık olduğu için AÖF Emlak ve Emlak yönetimi bölümünde okumaya devam ediyor. İzmir'i Seviyor ve İzmir'de yaşamaya devam ediyor. Kuralcı yapısı ile meslek hayatında ilkelerinden vazgeçmiyor. Onun için olmazsa olmazları Ailesi ve insanlar. Birçok sosyal mecrada Lojistiği seven insanları bir araya getirmek için çaba sarf ediyor, Lojistik Hasbihal ve Lojistik Gönüllüleri gurupları içerisinde Moderatör ve kurucu olarak görev alıyor. Lojistiğe sevdalı insanların bir araya gelerek Türkiye için güzel şeyler yapacağına inancı sonsuz ve çalışmalarını bu yönde yapmaya devam ediyor. Lojistik bir yaşam biçimidir sloganı ile genç Lojistik öğrencilerini okullarında ziyaret edip seminer ve yaşam aktarımları yaparak gelişmeleri için katkı sağlamaya devam ediyor. ‘’İnsanın; Bir Hayali, Bir Amacı, Bir Hedefi Olmalı’’ Türkiye’nin düzlüğe çıkabilmesi için üretmesi ve ürettiğini sevk edecek konuma gelmesi hayaliyle çıktığı bu yolda hedefine ulaşmak için emin adımlarla Lojistik Gönüllüleri ile yürümeye devam ediyor. Uzmanlık Alanları *Depo Yönetimi *Personel Yönetimi *E-Ticaret *Tedarik Zinciri *Hizmet Satın Alma *Fason İşleyişi Talaşlı imalat üretimi ile iç içe geçen 25 yıllık deneyimi ile Satın Alma, Üretim ve Satış ile koordineli çalışmalar yaparak işletmelere değer katıyor. A YANGIN Güvenlik Sistemlerinde Depo & Lojistik Md. olarak çalışmaya devam ediyor.

Tüm dünyada olduğu gibi, Ülkemizde de tehlikeli madde diye sınıflandırılan ürünlerimiz mevcut.

Gelin görün ki kâğıt üzerinden sınıflandırdığımız bu ürünlerin reelde sevkiyatlarını yapmayı beceremiyoruz. Lojistik diye atılan ana başlığın altına birden fazla alt başlık ekleyerek taşıma konusunda ihtisaslaşmış sektörün alt dallarını oluşturmak mümkünken biz sınıfta kalmaya devam ediyoruz.

Gerçi ülkemizde lojistik başlı başına bir sorun, ürün sevkiyatlarının takibi yapılamıyor, devlet bu sektör üzerinden yeterli vergi alamıyor, aynı yerde depolanmaması gereken ürünler aynı araç içerisinde alt alta, üst üste taşınıyor, tonaj ve gabari için yeterli kontrol yapılamadığı için ölümcül kazalar meydana geliyor, yollar zarar görüyor ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor.

En önemlisi ise kayıt dışı ve fazla mesai ile çalıştırılan sektör işçilerinin yaşadıklarından kimsenin haberdar olmaması.

Peki; bu çokta umurumuzda mı? Elbette hayır, en ucuz teklifi veren ürünleri taşır düşüncesi ile geldiğimiz nokta maalesef Lojistik sektörünü iflasın eşiğine getirmiş durumda. Ürünlerin yolcu otobüslerinin bagajlarında taşınmasından tutunda, firmaların pazarlamacılarının yaptığı teslimata kadar onlarca kontrolü imkânsız süreçler ile her gün hayatlarımız tehlikeye atılıyor.

Gelelim Dünya üzerindeki Lojistik pastasından bize düşen dilimin büyüklüğüne;

Ülkemizin coğrafi konumuna bakıldığında, Lojistik denildiğinde ilk akla gelen ülkenin Türkiye olması gerekmez miydi?

Bu topraklar için, yıllarca neden kan dökülüp, insanlar ayrıştırılmış?

Milyonlarca gencimize istihdam sağlamamız ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacak bir sektör neden üvey evlat muamelesi görüyor?

*Türkiye’de her gün kaç Ton/Ds ürün taşınıyor?

*Taşınan ürünlerin sınıflandırılması yapılıyor mu?

*En çok hangi Lokasyonlar kullanılıyor?

*Kullanılan yakıt yapılan km ile eleştiriliyor mu?

*Araçlar trafikte kaç saat yol alıyor, Şoförler hangi sıklık ile kontrol ediliyor?

*Şoförler için yollarda yeterince dinlenme, barınma sahaları mevcut mu?

*İrsaliye/Fatura kontrolleri yeterli düzeyde değilken, e irsaliye ile nasıl kontrol yapılacak?

*Sektör içinde Kalifiye personel yetiştirilmesi için neler yapılıyor?

*Olası Doğal afetler için, senaryolara Lojistik içindeki uzmanlar dahil ediliyor mu?

*Kara yollarımızı kullanarak transit geçiş sağlayan araçlar hangi ölçüde kontrol ediliyor?

*Lojistik deyince aklınıza ne geliyor?

Sorular uzayıp gidiyor, Sektör içinde kanayan bir yara var ve Şoförden, Forklift operatörüne, Yöneticiden, Ellecleme yapan personele kadar binlerce insan bu sektörden öyle ya da böyle nemalanıyor, Var olabilmemiz için üretim yapmamız şart bunu hepimiz biliyoruz, Pe ki; coğrafi konumumuzu kullanarak dünya üzerinde ilk akla gelen ülke olamaz mıyız?

Acilen Devletimizin konuya el atması gerekiyor, kim bilir belki de kangrene dönmüş bir sektör, Ülkenin geleceğine yön verebilir.

Aslında Lojistiğin diğer ismi Yaşama Yön vermek değil midir?

Bir sonraki konumuz tehlikeli maddelerin ambalajlarının imha şekli, inanın bu konu sevkiyattan daha önemli ve hayati tehlike arz ediyor.

3 YORUM

  1. Emeğinize sağlık. Sorulması gereken soruları sormuşsunuz. Bence artık çözümlerin dile getirilmesi gerekiyor. Sorunları zaten hepimiz bu şekilde sıralıyoruz. Dile getiriyoruz. Önemli olan onları çözmek, çözmeye dayalı bir yazı olsaydı bence daha faydalı olurdu.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds