Retro Pazarlama ve Vintage Ürünler

Alım - Satım

Günümüzde toplumsal, ekonomik ve teknolojik çevre faktörleri ve bunların yeni bulguları sayesinde toplumların ve pazarda bulunan tüketicilerin davranışlarında da kısa zamanda önemli değişikliklere neden olduğu gözlemlenmektedir. Hızlı teknolojik değişiklikler tüketicilerin istek ve beklentilerini büyük ölçüde değiştirmektedir. Son yıllarda tüketicilerin yaşam biçimleri de değişmiş ve hayatı kolaylaştırıcı mal ve hizmetleri daha çabuk kabul eder olmuşlar ve bu yeniliklerinde sürekli bekleyişi içindedirler.

Küreselleşmenin tüketicileri homojen bir yapıda ele alması ancak toplumsal yaşam biçimlerindeki farklılıkları tüketicilerin aynı tip mallar yerine daha farklı özellikteki malları aramaya yöneltmiştir. Bu durum pazarda sürekli tüketicilerin istek ve beklentilerini araştıran pazarlamacıları da farklı mal ve hizmet geliştirmeye yönlendirmiştir.

Yoğun teknolojik gelişme tüketicileri özellikle orta yaş ve üzeri tüketicileri geçmişten koparmış ve kendilerini sanki günümüzün karmaşasında kimliksiz bırakmıştır. Bu bağlamda geçmişle bir bağ kurmak isteyen, geçmiş deneyimlerini yeniden yaşamak isteyen tüketicilere yönelik olarak eski ve yeninin bir sentezini sunan Retro Pazarlama ortaya çıkmıştır. İşletmeler genelde yeni ya da var olan marka ismini kullanarak marka genişletmesi yapmaktadırlar. Ancak bazen bunun yerine nostaljiyi kullanarak, bazen de geçmişte kalmış markaları yeniden güncelleyen stratejilerde uygulamaktadır. Bu stratejilerde geleceği değil de geçmişi örnek almaktadırlar.

Bu kapsamda pazarlamacılar nostaljik unsurlarla yarattıkları birçok gıda ürünü, Osmanlı mimarisinden yararlanarak birçok proje ve otel gerçekleştirmişlerdir. Burada geçmişe özlem duyan geçmişi yeniden yaşamak isteyen postmodern tüketiciler ele alınmıştır.

Son yıllarda birçok yeni pazarlama tekniği ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda ortaya çıkan yeni kavramlardan birisi de Retro pazarlamadır. Retro pazarlamayı ilk olarak Stephen Brown kullanmıştır. Brown Retro Pazarlamayı, “bir önceki tarihsel döneme ait ürün/hizmetin canlanması veya yeniden başlatılması” olarak ele almıştır.

Yazar:  Yrd.Doç.Dr. Alparslan ÖZMEN

 

Yukarıda özeti yayınlanan bu yazının tümünü Satınalma Dergisi Mayıs 2014 sayısında bulabilirsiniz.!

 

 

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds