Müşteri Hızı Sevdi: Engellemenin Değil, Yanında Olmanın Zamanı

Alım - Satım

Ahmet Tuzcuoğlu
Ahmet Tuzcuoğlu
İlköğrenimini doğum yeri olan İnegöl'de tamamladı. Lise eğitimini Bursa Ahmet Hamdi Gökbayrak A.Ö.L.'nde tamamladıktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi'nde İşletme Lisans programına burslu olarak başladı. Çift anadal programı kapsamında aynı üniversitenin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde de lisans öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik Yüksek Lisans programını 2012 yılında tamamladı. Ardından başladığı Marmara Üniversitesi Üretim Yönetimi ve Pazarlama Doktora programında tez aşamasını tamamlama sürecindedir. 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Araştırma Görevlisi olarak başladığı görevde çalışmalarına devam etmektedir. Bu süreçte, çalışma alanları kapsamında profesyonel sektörde danışmanlık görevlerinde de bulunmuştur.

We Are Social ve HootSuite, Küresel Dijital Raporu 2019’da belirtilen yaklaşık rakamlara göre dünya nüfusu 7,676 milyar, toplam nüfusun %67’si mobil cihaz kullanıcısı, %57’si internet kullanıcısı, %45’i aktif sosyal medya kullanıcısı ve %42’si ise mobilden sosyal medya kullanıcısı durumundadır. Bunun yanında toplam nüfusun 82,44 milyon olarak belirtildiği Türkiyede ise bu oranlar; %93 mobil cihaz kullanıcısı, %72 internet kullanıcısı, %63 aktif sosyal medya kullanıcısı ve %53 ise mobilden sosyal medya kullanıcısı durumundadır. Bu raporda belirtilen oranlar incelendiğinde dijital dönüşüme Türkiyede yaşayanların dünyadaki genel ortalamaya göre daha hızlı bir şekilde karşılık verdiği ve yeni yaşam alanlarını daha büyük oranda kabul ettiği görülebilmektedir.

TÜSİAD E-Ticaretin Gelişimi, Sınırların Aşılması ve Yeni Normlar 2019 Raporunda; Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve Deloitte Türkiye iş birliğiyle yayımlanan “Türkiye E-Ticaret Pazar Büyüklüğü” raporunda sektör büyüklükleri sırasıyla; perakende dışı işlemler için 28,4 milyar TL, perakende işlemleri ise 31,5 milyar TL olarak belirtilmektedir.  We Are Social ve HootSuite’in Küresel Dijital Raporu’nda ise; Türkiye’de tüketim ürünleri özelinde geçen yıla oranla %2,6’lık artış ile 39,3 milyon kullanıcı e-ticaret kanallarından tüketim ürünü satın almaktadır, bu da nüfusun yaklaşık %48’inin e-ticaret kanallarını kullandığını göstermektedir. E-Ticaret kanallarından satın alınan tüketim ürünlerinin değeri ise 5,955 milyar dolar seviyesindedir. 

Nielsen 2019 E-ticaret Raporu’na göre; Türk kullanıcılar günde ortalama 7 saatini internette geçirmektedir. Türkiye’de kullanıcıların %85’i web sitelerinden %52’si ise mobil aplikasyonlardan olmak üzere ortalama ayda 4 kez internet üzerinden alışveriş yapmaktadır. Bu alışverişlerde %75 oranla en fazla akıllı cep telefonları kullanılırken, %52 oranında dizüstü bilgisayarlar, %39 oranında masaüstü bilgisayarlar ve %21 oranında tabletler kullanılmaktadır. TÜSİAD E-Ticaret Raporu’nda ise; özellikle online perakende alanında pek çok lider marka için tüketici ziyaretlerinin %70’ten fazlası mobil kanallar üzerinden gelirken, cironun da %60’tan fazlası yine mobil üzerinden gelmektedir. 

Nielsen E-ticaret Raporu’na göre; e-ticaret kullanıcılarının en yüksek motivasyon kaynağı %71 ile aranılan ürünün internette daha ucuz olması, takiben %69 ile internette daha fazla çeşit olması, %57 ile hızlı alışveriş imkanı, %21 ile aranılan ürünün sadece internette satılması ve %18 ile aranılan ürünün yaşadığı şehirde satılmaması gibi nedenler olduğu görülmektedir. TÜSİAD E-Ticaret Raporu’nda aynı gün teslimat ve ertesi gün teslimat gibi hizmetler günümüzde tüketiciler tarafında önemli bir beklenti haline geldiği belirtilmektedir. 

We Are Social ve HootSuite’in Küresel Dijital Raporu’nda belirtilen yaklaşık rakamlara göre Türkiye’nin kullandığı internet teknolojilerinde reklam engelleme araçları %46 ile en yüksek orana sahiptir. Türkiye’deki kullanıcıların % 96’sı çevrimiçi videolar izlemekte, %43’ü ise TV içeriklerini internet üzerinden izlemektedir.

Tüm bu verilerden hareketle; Türkiyede tüketicilerin dijital kanalları kullanarak satın alma eğilimleri zaman geçtikçe artmaktadır. İşletmeler tüketicilerin bu eğilimine karşılık vermeleri değişen ticaret kanallarına adapte olabilmeleri için şarttır. Tüketicilerin özellikle bu kanallarda reklam istemedikleri dikkate alındığında; bu kanallarda reklam faaliyetlerinden ziyade dikkat çekici içerik oluşturmak en önemli hedef olması gerekmektedir. Bunun yanında tamamlayıcı hizmet olarak teslimat koşullarının iyileştirilmesi ön planda yerini korumaktadır.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds