Lojistik Sektörünün Gelişimi İçin STANDARDİZASYON!

Alım - Satım

Halit KAYA
Halit KAYAhttp://www.halitkaya.net/
Lojistik sektörüne 2004 yılında kurye olarak başladı. Türkiye'de lojistik eğitimi veren meslek liseleri ve üniversitelere "Lojistik Kariyer" konulu seminerler verdi. Uzmanlık alanları; lojistik, lojistik satış-pazarlama, depo yönetimi, tedarik zinciri operasyonları, kargo lojistiği, taşımacılık ve proje yönetimi olan Halit Kaya, bağımsız olarak eğitim ve seminerler vermeye ve çeşitli dergi ve web sitelerine lojistik alanında yazılar yazmaya devam ediyor. Halit Kaya'nın "Lojistik Bir Sanattır" isimli yayınlanmış bir de kitabı bulunmaktadır. Halit Kaya şuan bir lojistik şirketinde İş Geliştirme Müdürü olarak çalışmaktadır.

Sektörlerin gelişimi açısından uygulanması gerekli mevzuatlar, kurallar ve normlar ülkemizde bir çok sektörde olduğu gibi lojistik sektöründe de ya uygulanmıyor ya da eksik uygulanıyor.

Bunlar kısaca;

  • Mevzuat uygulamaları
  • İSG gereklikleri
  • Mali ve finansal konular
  • İnsan kaynakları uygulamaları
  • Şirketlerin yönetimsel gereklileri

Gibi maddeleri sayabiliriz.

Bu maddeleri tam olarak uygulamayan lojistik şirketleri, sektörde bazı haksız rekabetlere ve Türk lojistik şirketinin gelişimine engel teşkil edebiliyor. Bunun içindir ki, Türk lojistik sektörünün gelişimi açısından her alanda; taşımacılık, depolama ve diğer süreçlerde  standardizasyon artık önemli bir hale gelmiştir.

Çoğu kurumsallıktan uzak sektör şirketleri farklı kural dışı uygulama ile piyasada iş yapmaya çalışıyor. Bu durum kurumsallığa değer verem ve işini gerçekten uluslararası normlara göre yapmak isteyen lojistik şirketlerine zarar veriyor.

Lojistik sektöründe standartlaşma / kurumsallaşma neden sağlanamıyor ?

1 Yorum

  1. Merhaba, Lojistik sektörü bir hizmet sektörü. Temelinde “insan” var. Çalışanların firmasını sahiplenmesi ve aidiyeti önemli. Personel devir hızının düşük olması gerekirken tam tersi hayli yüksek. Rekabet yoğun, müşteri memnuniyetinin sağlanması kolay değil. Yatırımlar (araç sayıları, depo büyüklükleri, işletme giderleri vs.) büyük. Müşteriyi kazanma ve elde tutmak hayli güç. Müşteriler de ödemelerini zamanında ve tam olarak gerçekleştirmiyor. Tahsilatlar zor. Profesyonelleşme ve kurumsallaşma da mesafe alınması hep gecikmeli oluyor. Mevzuata uygun hareket etmek gerekirken “günü kurtarma” derdine düşülüyor…

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds