Gazi Metal Tedarik Zinciri Müdürü Orçun Kurt: Tedarik Zinciri, Üretim Tesisimizin Her Noktasına Temas Ediyor

Prof. Dr. Murat Erdal ile sektör sohbetlerinde konuğumuz, Gazi Metal Tedarik Zinciri Müdürü Sn. Orçun Kurt.

Alım - Satım

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 11. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

M.E. : Merhaba, Röportajımıza geçmeden önce sizi kısaca tanıyabilir miyiz ?

Merhaba, 1979 yılında Sakarya’da doğdum, ilk ve orta öğretimini Sakarya’da tamamladıktan sonra sırasıyla Başkent Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı, Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümününden mezun oldum ve Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Mühendislik Yönetimi bölümünde yüksek lisansımı tamamladım. Askerlik görevi sonrası sırasıyla Airfel – Daikin firmasında sırasıyla Üretim & Üretim Planlama Mühendisi ve Lojistik Şefi, Tırsan Treyler A.Ş firmasında Tedarik Zinciri Departmanında Hammadde Satınalma, Ambar ve Malzeme Planlama ile Üretim Planlama Yöneticiliği görevlerini üstlendim. Son olarak Gazi Metal Mamulleri A.Ş firmasında Tedarik Zinciri Müdürü olarak Satınalma, Liman İşletmesi ve Sevkiyat, Paketleme ve Ambar departmanlarının yöneticiliği görevine halen devam etmekteyim. 15 yıllık çalışma hayatım içinde aldığım Yalın Yöneticilik eğitimleri ile çeşitli iyileştirme ve geliştirme projelerinde yer almış bulunmaktayım. Evli ve bir erkek çocuk babası olup, iyi derecede İngilizce bilmekteyim.

  • M.E. : Gazi Metal firmasında tedarik zinciri yöneticiliği yapıyorsunuz. Gazi Metal sektörün köklü firması. Karasu’daki fabrikanın üretim kapasitesi ve ürün gruplarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Kökleri 1927 yılına dayanan Gazi Metal firması, Gebze bölgesindeki Çelik Servis Merkezi faaliyetlerine ilave olarak 2014 yılında Karasu Organize Sanayinde üretim tesisi kurulumuna başladı. Son teknoloji ile donatılmış, insan eli değmeden üretim yapabilen ve Endüstri 4.0’a uygun makineler ile kurulan fabrikanın üretim kapasitesi, 1.000.000 mTon/yıl sıcak ve 750.000 m Ton/yıl soğuk malzemedir.

Ürün gurubu bazında değerlendirecek olursak; kalite, kalınlık ve genişlik parametrelerindeki değişikliğe göre ucu açık bir ürün yelpazesine sahip olduğumuz söylenebilir.

Bende yaklaşık dört yıldır Gazi Metal firmasında Tedarik Zinciri Müdürlüğü görevini sürdürüyorum.

  • M.E. : Yassı çelik konusunda ülkemizin gelişmişlik seviyesi nedir ? Sektörün büyümesi ve rekabeti genel hatları ile değerlendirebilir miyiz ?

Yassı çelik sektörü ürünleri aslında global pazarda; otomotivden beyaz eşyaya, inşaat sektöründen gündelik ürünlere kadar hemen her sektörde kullanılmakta. Buna bağlı olarak da dünya üzerinde ciddi bir büyüyen pazar oluşmakta. Durum böyle iken ülkemizdeki çelik sektörü de bu büyüyen pazara karşılık vermek için ciddi yatırımlar ile hizmet vermeye çalışmaktadır. Özellikle de son yıllarda ülkemizde bu alan üzerine ciddi yatırımlar olmakta ve pazara yeni aktörler girmekte. Ancak bu durum sadece üretim ile sonuç bulamıyor. Yapılan üretimi de karşılayacak bir talep oluşması gerekiyor ki, 2018 den bu yana yaşanan ve 2019 yılında da devam eden iç piyasa şartları ve dış pazar kar marjının düşmesi bu talepleri özellikle Türkiye için kısıtlı bırakıyor.

Örnekleyecek olursak, 2019 Ocak ayında üretilen ham çelik miktarı 2018 yılının Ocak ayı ile kıyaslandığında %19,5 oranında bir azalma gözlemleniyor (2,6 milyon Ton/yıl), aynı tarihler arasında tüketim miktarları karşılaştırıldığında %43,3 lük bir azalma (1,7 milyon Ton/yıl) olduğunu görebiliyoruz.

Bu durumda önemli olan üretilen fazla malzemenin ihraç edilebilmesi veya yurtiçindeki çelik ürünlerinin tüketilebildiği piyasanın aktifleştirilmesidir.

Piyasadaki genel kanıya bakacak olursak, 2019 yılının ikinci yarısından itibaren üretim girdilerinde fiyatların üretimi destekleyecek seviyelere döneceği ve dış piyasadaki korumacı eğilimlerin etkisini kaybetmesi ile istenilen ihracat seviyelerinin yakalayabileceği gibidir.

  • M.E. : Demir – çelik sektöründe tedarik zinciri yapılanması hakkında konuşursak işletme içerisinde örgütlenmeniz hangi ihtiyaçtan başladı ? Gereksinim neydi ?

Tedarik Zinciri üretim tesisinin her noktasına temas etmekte. Hammaddenin fabrika sahasına girişi ve kabulünden, stoklanmasına ve üretime verilmesine, hatta paketlenip müşteriye sevkine; ayrıca tesis iç müşterilerin taleplerinin satınalma işleminden ambarda stoklanıp tesise dağılımına kadar hemen her noktada tedarik zinciri personelleri ve operasyonları üretilen ürünlere hizmet vermektedir. Bu ise bir bütünlüğe sahip olmayı gerektirmekte. İşte bu noktada Tedarik Zincirinin olgusu ortaya çıkmaktadır.

  • M.E. : Tedarik zinciri operasyonlarınızda satınalmanın ağırlığı nedir ? 

Gazi Metal firmasında Tedarik Zinciri Departmanına bağlı olarak; Satınalma, Paketleme, Lojistik ve Ambar bölümleri mevcuttur. Bu bölümler içerisinde Satınalma önemli bir merkez pozisyonunu almıştır. Şirket için müşterilerin talepleri doğrultusunda çalışan Satınalma bölümü, kimi zaman anlaşmalı olduğu tedarikçilerden malzeme ihtiyacını karşılarken, kimi zaman da teklif kıyaslama ile malzeme tedariğini gerçekleştirmektedir. Malzeme tedariğini gerçekleştirirken, hem lojistik birimini hem de ambar bölümü ile koordineli olarak, siparişlerin talep eden birimlere sağlıklı bir şekilde ulaştırılması noktasında kilit bir merkez rolünü oynamaktadır.

  • M.E. : Demir – çelik piyasasında hammadde takibini nasıl yapıyorsunuz? Alım politikalarınıza yön veren etkenler nelerdir ?

 Demir – Çelik sektöründe hammadde alımı Stratejik Satınalma konusu olarak değerlendirilir, ki bu kısımda uygulanan politikalara yön veren çok fazla değişken olabiliyor. Hele ki günümüz koşulları göz önünde bulundurulduğunda, öncelik müşteri talebinin çok olduğu malzemelerin hammaddesini temin etmek diyebiliriz. 

  • M.E. : Tedarik zinciri operasyonlarında lojistik operasyonlar son derece önemli. Özellikle üretim kapasitesini etkin kullanan işletmelerde. Sürekli bir hareket var. Sevkiyat anlamında nasıl bir iş yükünü yönetiyorsunuz ?

Gazi Metal firması, Karasu Üretim Tesislerinden her gün ortalama 1000 ile 1500 ton malzeme sevkiyatı gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda gerek öz mal (hammadde) gerekse piyasadaki Fason işlemler için gelen 1000 ile 1500 ton malzeme kabulü yapmaktadır. Bu çerçevede tesis günde ortalama 2500 ile 3000 ton malzeme hareketini karşılamaktadır. Bu durum ihracat ve ithalat süreçlerinde 5000 ile 6000 ton civarına ulaşmaktadır.

  • M.E. : Yassı çelik ihracatı yapıyorsunuz ? İhracatınızı hangi ülkelere yapıyorsunuz ?

Gazi Metal firması Avrupa, Amerika ve Afrika gibi kıtalarda bir çok firma ihracat çalışması yürütmektedir. Bunlarla birlikte son dönemde Orta Asya ve Güney Amerika ülkeleri ile de yakın ilişkiler içerisinde ihracat sevkiyatlarını gerçekleştirmektedir.

  • M.E. : Fabrika kuruluş yerinin belirlenmesinde Karasu Limanı’na yakınlık da önemli rol oynadı sanırım. Limanın gelişimi ve fabrika operasyonlarına etkisi gelecekte nasıl olacak ? Öngörüleriniz nedir ?

Gazi Metal’in üretim tesisi kuruluş yerini Karasu ilçesinde seçmesinin elbetteki birden çok stratejik noktası var. Örneğin; Kuzey Karadeniz Sahil yolu ile bağlantılı olması, raylı sistem taşımacılığın projelerinin inşaat aşamasında olması vb. Bunların başında da Karasu Limanının, Karadeniz deki Boğazlara en yakın liman olması ve Organize Sanayi Bölgesi ile komşu olması yatmaktadır. Bu çerçeveden baktığınızda Liman ile Gazi Metal’in uyumlu bir birliktelik içinde çalıştığını söyleyebiliriz ve bu iki dev projenin büyümesi birbirlerine olduğu kadar, Karasu ilçesine dolayısı ile Sakarya iline ve hatta Türkiye ye katkıda bulunacaktır.

  • M.E. : Sasayder yönetiminde yer alıyorsunuz ? Sasayder’in faaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyiz ?

Evet, Sasayder yönetiminde Başkan Yardımcılığı görevindeyim ve bunun her anından çok büyük keyif alıyorum. Çünkü arkadaşlarımızla bu yola çıktığımızda

  • M.E. : Tedarik zinciri yöneticiliği ülkemizde gelişmekte olan bir kariyer alanı. Ne gibi zorlukları var. Biraz açabilir miyiz ?

Tedarik zinciri başlıca bir meslek değil aslında, bir meslekler gurubu. İçerisinde Satınalma, Lojistik, Ambar ve hatta Planlama faaliyetlerini içinde bulunduran büyük bir gurup. Ve bu gurubun içinde çalışmakta, yönetmekte büyük bir sorumluluk ve özveri istemekte.

Bilinen bir söz aslında bu sorumluluğu çok güzel özetlemekte. “Her zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür.” Tedarik zincirinin her halkasının gurubun dengesini korumak adına en güçlü olması gerekmekte, bu nedenle de özverili ve planlı bir çalışma gerektirmektedir.

  • M.E. : Tedarik zinciri mesleği düşünen genç arkadaşlarımıza tavsiyeleriniz nedir ?

Bu bölüme ilgi duyan arkadaşlarıma tek tavsiyem, yoğun mesai programına ve planlı yaşama hazır olmalarıdır. Ancak şunu da belirteyim, içine girdikten sonra hayatlarının bir parçası olacak ve vaz geçmeleri çok daha zor olacaktır.

M.E. : Bu keyifli sohbet için teşekkür ederim.

Sektör yöneticileri, girişimciler ve akademisyenlerle yaptığımız yazılı ve video röportajlar bu bölümde yer almaktadır. Röportaj önerileriniz için dergi@satinalmadergisi.com üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds